Saltar a continguts

eQuàliment

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Ramon Barnera

Imatge de complement

FEBRER  2016

Parlem amb Ramon Barnera, Director de Càritas diocesana de Girona, sobre el que ha suposat l'impuls d'un model diferent de distribució d'aliments solidaris que ha estat referent en el tercer sector a Catalunya.

Càritas Diocesana de Girona ha estat pionera a les comarques gironines en la creació d’autoserveis com a alternativa als lots en la distribució d’aliments solidaris. Quin va ser l’origen del vostre projecte?

L’origen del projecte va ser repensar la distribució d’aliments des de la centralitat de la persona, entenent que la dignificació de l’entrega d’aliments havia de ser la prioritat en el model. Juntament amb aquest valor es van voler potenciar la coresponsabilitat dels participants, la col·laboració amb l’administració pública, l’increment de la rendibilitat dels recursos, la creació de llocs de treball d’inserció, i sempre garantint una cistella bàsica ajustada a les necessitats familiars.

 

Quins reptes vàreu haver d’afrontar en els inicis?

El canvi de model comportava haver de modificar maneres de fer que portaven molts anys funcionant i que estaven molt arrelats. Una bona exposició dels valors del nou model va ajudar a que fos molt benvingut i assumit per tot el voluntariat que hi estava implicat.
 

Quin són els principals avantatges d’aquest model d’autoservei?

El principal avantatge és que s'ajusta al nostre model d'acció social, que posa al centre la dignitat de la persona, i que fomentar la coordinació amb l’administració pública. I des del punt de vista operatiu va comportar avantatges evidents de millora de la gestió.
 

En què us ha ajudat eQuàliment? 

És l'eina de gestió del projecte, una part fonamental de l'operativa, que ens permet una connexió i col·laboració permanent amb els Ajuntaments, i que ens ha acompanyat aquests anys adaptant-se a les nostres necessitats.

 

Col·laboreu amb nombrosos Ajuntaments i Consells Comarcals. Com heu establert aquests acords de col·laboració?

El projecte parteix d’un acord entre diverses institucions que van entendre que calia donar una resposta conjunta a la distribució d’aliments: la Generalitat, la Diputació de Girona, el Banc d’Aliments, la Caixa i Càritas, a qui les altres institucions han confiat la gestió dels Centres de Distribució d’Aliments.
 
A nivell local, cada CDA ha nascut per voluntat compartida amb l’Ajuntament i altres entitats locals, i ens hem dotat d’uns convenis locals on es recullen les obligacions de cadascú sempre buscant la gestió òptima dels recursos.
 

Moltes entitats s’acosten a vosaltres interessant-se per canviar el seu model de lots pel d’autoservei. Què soleu aconsellar-los? 

Que el canvi de model és fonamental per la dignificació de la distribució, i que aquest criteri ha de ser prioritari. A partir d’aquí els oferim el nostre model de gestió amb l’objectiu de ser útils i poder ajudar en el que calgui, perquè en el món social el que ens cal és col•laborar, reforçar-nos entre tots perquè treballem tots pel mateix.
© eQuàliment - 08037 - Barcelona - Tel. 93 467 28 94