Saltar a continguts

eQuàliment

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Estanis Vayreda

Imatge de complement

GENER  2017

Parlem amb Estanis Vayreda, Director General se SUMAR Empresa d'Acció Social de Catalunya, sobre la necessitat d'eines de gestió informàtica en l'àmbit dels Serveis socials.

Com va néixer SUMAR, empresa d’Acció Social de Catalunya? A quina necessitats dona resposta?

Va néixer per una doble necessitat. Per un costat perquè l’any 2008 hi havia governs locals que volien afrontar el repte del creixement dels serveis socials de forma conjunta. I necessitaven un instrument que els ajudés a fer créixer de forma col·lectiva el sistema. I per altra banda, l’interès del Govern de la Generalitat a disposar d’un instrument del món local per gestionar amb criteris de qualitat diferents serveis socials a Catalunya.
 

Quin ha estat  el recorregut i l’evolució d’aquests anys de funcionament?

Cada vegada estem creixent més, donant resposta a les necessitats de molts ajuntaments i consells comarcals. Per molts governs locals la gestió de serveis socials té sentit si es fa amb criteris d’interès general i és aquí on una empresa pública com SUMAR té molt a aportar. A més a més, estem impulsant projectes conjunts entre els nostres socis que els ajuden a millorar els serveis i a incrementar la professionalitat.

 

Des de Sumar heu creat també el programa GESS per a gestió d’expedients de serveis socials.  Quina és la seva aportació més remarcable? Com s’està posicionant?

La veritat és que era una de les primeres demandes dels governs locals. Volien que es crees una aplicació informàtica que els facilités la gestió. Hem estat molts mesos treballant i ara podem dir que tenim una eina extraordinària, que funciona molt bé i que té unes funcionalitats úniques. A més, condiciona al govern local que la utilitza a treballar per processos, amb la qual cosa l’eficiència i eficàcia del servei augmenta.
 

Des dels seus inicis, heu donat un suport constant a eQuàliment, el que ha propiciat per exemple una amplia implantació de l’aplicació a les comarques gironines. Quins són al vostre criteri els principals beneficis que aporta eQuàliment? 

El més important és que ordena i professionalitza un servei que ha crescut molt en els darrers anys. Amb eQuàliment la tasca de gestió, control i avaluació del servei és molt més senzilla i tens en tot moment la informació sobre usuaris, aliments, estocs,.... A més, funciona de manera intuïtiva i connectada amb el propi programa de gestió. És una solució vertical molt interessant i que compleix les expectatives dels usuaris.

 

Com veus l’escenari actual de les eines informàtiques de gestió dels serveis socials?

Ens calen més eines. Segurament, més solucions verticals que resolguin serveis concrets. Però que a la vegada estiguin connectats amb la informació bàsica i necessària que té cada govern local. Al final, tenim persones que van als serveis socials que reben diferents serveis i cal disposar de la informació de cada servei però també de la informació de cada ciutadà. Només així podrem donar resposta a l’increment d’usuaris i a la complexitat del sistema. La personalització dels serveis, totalment necessària i exigible, necessita de sistemes d’informació. 
 

Què caldria fer per impulsar en aquest àmbit el desenvolupament d’aplicacions amb un alt nivell d‘integració? 

Cal que tots els governs renunciïn una mica a la seva manera de fer les coses. Hem de treballar la teoria de 80/20. És a dir, renuncio a un 20% de la meva manera de treballar però fem aplicacions que donin resposta al 80% de les coses que fem tots plegats. I així començar.

 

Quin paper hi hauria de fer l’Administració? 

L’Administració a vegades hauria de liderar aquest procés, i a vegades impulsant solucions més generals. Tenim una gran oportunitat de liderar com a país un sistema de serveis socials realment innovador i avançat en gestió i personalització. I per això ens cal tecnologia. L’Administració hauria de liderar aquets projectes, amb col·laboració amb el sector privat, i altres actors del sistema.

 

© eQuàliment - 08037 - Barcelona - Tel. 93 467 28 94