Saltar a continguts

eQuàliment

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Francesc Hernández

Imatge de complement

OCTUBRE  2016

Parlem amb Francesc Hernández, Cap del Serveis d'Acció Social de la Diputació de Barcelona, sobre el projecte de Targeta Moneder com a eina per als ajuts en l'àmbit dels Serveis socials.

En què consisteix el projecte de la targeta moneder impulsat per la Diputació de Barcelona? Com sorgeix la idea?

Es tracta d’un programa que té la targeta moneder d’impacte social com a instrument operatiu per facilitar els ajuts alimentaris. La finalitat principal del programa es dotar d’una nova modalitat de pagament dels ajuts d’alimentació d’una forma més racional i eficient, consistent en una targeta moneder, dins el circuit actual d’ajut a les persones usuàries dels serveis socials municipals.
 
És una targeta de dèbit amb un valor monetari definit pels serveis socials locals que evita l’estigmatització del beneficiari de la targeta, en poder escollir una gran diversitat d’aliments frescos en establiments normalitzats de proximitat i evitant anar a centres benèfics de repartiment d’aliments.
 
És un projecte que Càritas desenvolupava a Milà i Caritas Barcelona va fer arribar al nostre país. Primer es va iniciar a Barcelona ciutat i posteriorment la Diputació de Barcelona l’ha fet arribar a tots els municipis de la demarcació.
 

 A quines necessitats dona resposta?

Garanteix l’accés a aliment fresc a persones que es troben en situació de pobresa o vulnerabilitat social per tal de garantir un alimentació de qualitat, equilibrada i saludable així com a millorar la gestió local de les polítiques de distribució d’ajuts econòmics per l’alimentació de productes frescs que s’atorguen a persones vulnerables sense recursos per part dels serveis socials locals i a desenvolupar estratègies d’atenció a les necessitats alimentàries que evitin al màxim la estigmatització dels beneficiaris de la targeta, en poder escollir lliurament els aliments frescos de la seva preferència en establiments normalitzats. .

 

Quins són els principals avantatges de la targeta moneder?

Els principals avantatges de la targeta es vertebren especialment al voltant dels següents aspectes:
    • Esdevenir un nou instrument de suport als ajuts econòmics per alimentació.

    • La Normalització i autonomia de les persones beneficiàries mitjançant l’ús de la xarxa habitual de distribució i venda d’aliments.

    • El Foment de l’economia local i suport al petit i mitjà comerç de proximitat.

    • La Simplificació administrativa, amb una gestió dels ajuts més senzilla i ràpida.

 

En quin moment d’implantació es troba el projecte? Es una iniciativa que ja existeix a altres territoris?

El projecte està en marxa des de gener de 2015. En aquests moments hi ha aproximadament 50 municipis que l’estan fent servir i la voluntat d’anar estenent el programa a més territoris. En qualsevol cas, el programa en sí, està completament operatiu per oferir les targetes als ens locals que les sol·licitin.
 
Si, des de l’Ajuntament de Barcelona ja fa anys que s’utilitza, l’anomenen Targeta Solidària. Ens consta que a d’altres països europeus hi ha projectes similars.
 

Quina ha estat l’acollida del projecte per part dels ajuntaments?  

A més del municipis que ja ens han fet arribar la sol·licitud per Registre hi ha al voltant d’un centenar de consultes mostrant interès en el programa.
 
Els ens locals que han començat a fer-les servir i que ja les han implementat valoren molt positivament la seva utilització, tant des de la perspectiva de la gestió interna com pel que fa a l’acollida del recurs que han copsat de les famílies usuàries.

 

Qui assumeix el pressupost associat a la targeta moneder?

El cost de la targeta i de la gestió van a càrrec de la Diputació i de La Caixa. El pressupost associat l’assumeix l’ens local o la entitat social que hagi demanat les targetes dins les partides d’ajuts d’urgència social que disposen. 
 

La targeta moneder és una alternativa als models actuals de distribució d’aliments solidaris?  

Seguint l’estructura de les prestacions econòmiques directes o dels vals per a la compra d’aliments frescos, es proposa substituir el diner (en euros) de forma directa o bé els vals que entreguen els serveis socials, per la targeta moneder. El fet que sigui una alternativa als models actuals de distribució depèn directament de cada ens local, qui en gran part dels casos, inicialment valoren el programa com un complement als mateixos.
 
En breu, la targeta també es podrà utilitzar per gestionar els ajuts que els serveis socials donen per altres necessitats, com poden ser per productes de farmàcia, òptica o material escolar.

 

© eQuàliment - 08037 - Barcelona - Tel. 93 467 28 94